Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина як інкубатор «дрібної буржуазії» - експеримент

Україні пропонують спосіб, як позбутися кланово-олігархічної економіки і створити потужний середній клас із представників малого та середнього бізнесу. Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає, що цього можна досягти за допомогою створення у містах бізнес-інкубаторів, які б підтримували розвиток малого бізнесу.

Модель лінійного бізнес-інкубатора представили учора, 5 жовтня, під час Інвестиційного саміту галицького самоврядування, який відбувався у Львові.

Бізнес-інкубатор надає підприємцям консультаційну допомогу, обладнання і приміщення на перших етапах розвитку бізнесу, допомагає в залученні інвестицій. У бізнес-інкубаторах ланцюгового типу фірми доповнюють одна одну і є клієнтами одна одної. Саме таку модель бізнес-інкубатора Олег Соскін пропонує Львівщині.

«Львівська область є перспективною для створення бізнес-інкубатора. Думаю, що саме на Львівщині ми спробуємо запустити пілотний проект нашого інститут разом із об’єднанням бізнес-консультантів «Чумацький шлях», – сказав Соскін.

За словами експерта, в нинішніх економічних умовах створити бізнес-інкубатори буде нелегко, але щоб вони запрацювали ефективно через кілька років, їх потрібно створювати вже зараз.

«У Польщі теж на початку 90-их була складна ситуація, але поляки сказали, що ми це зробимо, і зробили. Нині у них діє 14 вільних економічних зон, 50 інкубаторів та 30 технопарків, і польська економіка нині є найбільш стабільною в Європі», – наголосив Соскін.

За словами президента об’єднання «Чумацький шлях» Юрія Рифяка, на Заході із заснованих самостійно фірм до третього року доживає лише третина. Серед заснованих в бізнес-інкубаторах - 80% успішно працюють. Найуспішніший бізнес-інкубатор, на його думку, – Силіконова долина.

Олег Соскін додав, що створення бізнес-інкубатора можливе навіть в реаліях України, українське законодавство це дозволяє. Політичні сили також не повинні були б виступати проти цього, адже і влада, і опозиція зацікавлені в тому, щоб в країні жилося краще. Відтак, для утворення структури потрібна лише воля місцевого самоврядування. А бізнес-інкубатор можна створити навіть у місті з 30 тисячами населення.

«Ленін свого часу казав, що найбільшим ворогом пролетаріату є дрібна буржуазія. А ми, власне, хочемо створити цей клас дрібної буржуазії, – людей самостійних, вільних і забезпечених, які платять податки в місцевий бюджет і роблять наші міста багатими й успішними», – додав Соскін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ