Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Сланцевий газ – загроза чи порятунок

У світі чітко простежується тенденція до зростання ваги сланцевого газу у гарантуванні енергетичної безпеки окремих країн. Збільшення обсягів його видобутку в США вже було названо "тихою революцією". Отож, чи стане сланцевий газ в Україні та країнах ЄС порятунком від російської газової монополії та чи не обернеться його видобуток загрозою для населення та довкілля?

Значна залежність Європи від російського монополіста "Газпрому" та намагання європейських країн максимально диверсифікувати джерела енергоносіїв обумовили актуалізацію питання видобутку сланцевого газу. Європейські держави не стали першопрохідцями в отриманні газу зі сланцю та розраховують на перейняття та впровадження американського досвіду.

Сполучені Штати вже вийшли на самозабезпечення газом і стали найбільшим виробником цієї корисної копалини в світі. За результатами 2009 року, частка сланцевого газу в країні досягла 14% у загальному комплексі горючого газу, що призвело до суттєвих змін у розподілі світового ринку газу між країнами та створенню надмірної пропозиції на ринку в 2010 році. США вперше за останні десятиліття за обсягами видобутку газу обігнали Росію.

Цілком логічною на події в США стала реакція російських політиків. Під час круглого столу "Перспективи освоєння ресурсів сланцевого газу" в березні 2010 року було вироблено рекомендації російському уряду дослідити передові технології видобутку сланцевого газу, а також детально проаналізувати питання впливу видобутку газу в США, Китаї та Європі на експортні поставки природного газу з Росії.

Низка чиновників "Газпрому" продовжує наголошувати на тому, що сланцевий газ є лише вмілою PR-компанією, що (безсумнівно) направлена на підрив інтересів Росії. Міністр енергетики Росії С.Шматко наголосив на необґрунтованому світовому ажіотажі, що жодним чином не позначиться на світовому енергобалансі. Більш наближеною до реальності виявилась оцінка міністра природних ресурсів і екології Ю.Трутнева, який зазначив, що сланцевий газ створить проблему для "Газпрому" та Росії.

В Європі видобуток сланцевого газу поки що тільки починається. За оцінками Департаменту енергетики США, найбільші об'єми технічно досяжного сланцевого газу на європейському континенті розташовані в Польщі (5,3 трлн. кубометрів), Франції (5,1 трлн. кубометрів) та Норвегії (2,4 трлн. кубометрів).

Україна також не стоїть осторонь світових процесів. Перспективи появи нових українсько-російських "газових війн" вимагають від уряду як покращення енергетичної ефективності країни, так і пошуку нових джерел енергії. За оцінками Департаменту енергетики США, запаси сланцевого газу в Україні оцінюються на рівні 1,2 трлн. кубометрів. За іншими оцінками, зокрема, міністра енергетики та вугільної промисловості України Ю.А.Бойка, об'єми газу можуть складати близько 5 трлн. кубічних метрів.

Видобуток сланцевого газу в нашій державі розглядається не тільки як джерело забезпечення власних енергетичних потреб. За прогнозами міністра енергетики та вугільної промисловості України, через 7-10 років ми можемо перетворитись на експортера сланцевого газу. Вже було підписано перший контракт з компанією "Shell" з видобутку сланцевого газу в нашій державі, обсяг інвестицій якої складатиме 800 мільйонів доларів протягом 5 років. У найближчі три місяці уряд також планує підписати контракти з іншими 5 компаніями, що мають досвід по видобутку газу зі сланцю.

Водночас, говорячи про необхідність забезпечення енергетичної безпеки України, ми майже не торкаємося теми впливу видобутку сланцевого газу на навколишнє середовище, можливих негативних наслідків його отримання на території України та сусідніх держав.

А говорити є про що. Свідченням цьому може служити приклад Франції, яка першою на законодавчому рівні відмовилася від видобутку сланцевого газу. 1 липня Сенат Франції заборонив метод видобутку корисних копалин за допомогою технології "гідророзриву пласта", що використовується при видобутку газу зі сланцю. За ухвалення законопроекту проголосували 176 сенаторів, а проти - 151. Більше того, Франція активно виступає проти видобутку сланцевого газу в інших країнах ЄС.

Отож, цією статтею Гал-інфо спільно з ГО "Центр дослідження проблем регіонального і міжнародного співробітництва" розпочинає серію публікацій, в яких спробує дослідити досвід видобутку сланцевого газу у світі,  його вплив на навколишнє середовище, необхідність внесення змін в національне законодавство. Ми сподіваємося, що наші публікації сприятимуть поширенню знань про сланцевий газ, а також стануть предметом незаангажованого суспільного обговорення.

Віталій Юрчук, ГО "Центр дослідження проблем регіонального і міжнародного співробітництва".

Фото - vkurse.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ