Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові Портников і Кіпіані вчили журналістів «не грати із шулерами»

У Львові в УКУ 19 вересня відбулися дебати «Чи може журналіст порушувати правило «не для розголошення» (off the records)?». Модератором зустрічі виступив головний редактор телеканалу ТВі Віталій Портников.

Головний редактор Інтернет-видання «Історична правда» Вахтанг Кіпіані виступив захисником «off the records». За його словами, для журналіста ключовим є питання довіри. «Якщо журналіст хоче мати «високі джерела» серед політиків, бізнесу тощо, він має зберігати таємницю, яку йому довірили», – додав Кіпіані.

Дискусія розгорілася навколо інформації про скору відставку Табачника, яку опублікував УНІАН з покликанням на главу АП С. Льовочкіна. Як стверджує Вахтанг Кіпіані, повідомлення про те, що Табачник буде звільнений, прозвучало з вуст Льовочкіна під час неофіційної частини брифінгу для журналістів, коли існує усна домовленість, що оприлюднення інформації можливо тільки без посилання на джерело. Однак за кілька днів після брифінгу на УНІАН з’являється: Табачника відправлять у відставку.

Кіпіані переконаний, що у цьому випадку кореспондент «брутально порушив журналістську етику», «виніс за кімнату», «підважив довіру до українських журналістів». «Чи була ця інформація суспільно важлива? Не була.. Чи є тут сенсація? Ні», – заявив Кіпіані. Він певен, що публікація радше нашкодила у справі усунення Табачника, якого начебто могли зняти з посади у перші дні вересня.

Вахтангу Кіпіані опонував Володимир Павлів (магістерська програма з журналістики УКУ). На його думку, журналіст, який є посередником між суспільством і владою, мав би відмовлятися від «off the records», адже «не для розголошення» робить його «співучасником», «партнером влади у справі задурювання суспільства». «Журналіст робить вибір на користь суспільства: послухаю, але не даю слова… аргумент суспільного інтересу тут має бути за головне», – зазначив Павлів.

«Журналіст завжди повинен бути не лояльним до влади», – заявив Віталій Портников. Він вважає, що кореспондент УНІАН вчинив правильно, водночас не виключив, що це могла бути спланована провокація. «Це ситуація брудна, про яку було домовлено в кабінеті секретаріату президента. На 75% впевнений, що це було саме так… в світі багато чистих прикладів off the records», – заявив Портников.

Разом з тим Порников додав, що в українській журналістиці нівельовано питання щодо відповідальності за слово.

«Питання журналістської етики складне. Але є правила, через які не можна переступати, бо це контрефективно. Людина, що погодиться на їх переступити, буде обіграна політиками. Тому не можна «грати з шулерами», бо мій інтерес – зберегти професію», – зауважив Кіпіані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ