Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівським школам «рекомендують» передплатити журнал, в якому галичан називають неосвіченими селюками

Громадське об’єднання «Самопоміч» обурене публікацією в дитячому журналі «Щедрику-Ведрику», яка у зневажливій формі розповідає про Галичину. Про це йдеться в заяві, розповсюдженій ГО «Самопоміч».

Як зазначено в заяві, до «Самопомочі» звернулася учителька однієї із львівських шкіл, якій до рук потрапив дитячий журнал з назвою «Щедрику-Ведрику». Видавцем журналу є Благодійний дитячий фонд «Щедрику-Ведрику» з адресою у м. Хмельницькому, пр. Миру, 76/7.

До заяви без виправлень додані витяги з публікації: «А тепер заведемо наші думки до не менш багатого краю, який славиться дивовижними обрядами, традиціями, звичаями та ментальністю її жителів. Вважають, що Галичина з її людьми – це якір, що утримує корабель «Україна» в течії, яка завжди готова підхопити його і понести в безмежні простори Азії… Хочете дізнатися про деякі цікаві факти Галицького край? Розкажу:

По-перше, існування галичанина зав’язане на селі і в нього відповідно селянське мислення – «на хлопський розум». У п’ятницю обласні центри на третину пустіють, люди ро`зїжджаються по області, для того щоб в понеділок знову наповнитися жителями сіл і містечок , «затарених» бульбою, буряком, цибулею, яйцями, молоком і всім, що допомагає виживати в західноукраїнському неіндустріальному місті.

По-друге, на ринку праці Галичини не існує таких професій як рерайтер, PR-консультант, екзистенційний психотерапевт, бо де просте життя – там проста робота – шофер, будівельник, медсестра, продавець. Максимум , про що може мріяти галичанин з вищою освітою в рідному місті – це робота клерком в регіональній філії великої компанії або банку. Не буває галичан космонавтів, конструкторів, олігархів і великих політиків. Проте серед галичан відомі такі шоумени, як: Віктор Павлік, Андрій Кузьменко, Юрій Горбунов".

У статті йде мова про найдавніші часи, де дітям розповідають про готів, кельтів і вандалів, які проживали на території сучасної Західної України, проте ані слова про слов’ян та про державу короля Данила Галицького, сказано в заяві.

До журналу долучено супровідного листа за № 12 від 28 лютого 2011 року з рекомендацією Міністерства Освіти і Науки України № 14/18-3502 від 09.09.2010 року про підписку на це видання.

«В листі «пропонується прискорити передплату цього журналу» і згадується про те що цей благодійний фонд «зобов’язаний інформувати в МОН України про стан передплати журналу». Лист підписаний такою собі пані Блюхер, котра є керівником вищезгаданого благодійного фонду. Після цього до шкіл Львова телефонують і настійливо просять передплатити журнал на 2011 рік», – стверджують у «Самопомочі».

«Стурбованість викликає і те що журнал містить ще й велику кількість помилок, вульгарних анекдотів та іншого текстового непотребу, який не те що дітям, а й дорослим не рекомендується читати. Вражає низька фаховість підготовки текстів, верстки. Проте повноколірний друк, дорогий папір та немалий тираж вказують на серйозний розмах цієї акції. Постає закономірне питання хто і з якою метою множить подібні матеріали? Вважаємо видання такого журналу цілеспрямованою провокацією, метою якої є сіяння ворожнечі і неприязні між українцями. Особливим цинізмом авторів провокації є те, що об’єктом їхньої маніпуляції є діти», – йдеться в заяві.

Громадське об’єднання «Самопоміч» звернулось до влади міста Львова та області з вимогами:

1. Заборонити передплату цього журналу.

2. Створити спеціальну комісію при управлінні освіти міста з метою проведення експертизи цього та інших видань для дітей, що останнім часом з’явились на полицях крамниць.

3. Звернутися із запитом до Міністерства Освіти і Науки України з вимогою офіційних пояснень і проведення службового розслідування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ