Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Травмпункт "Буковелю" нагадує військово-польовий лазарет

Повна статистика нещасних випадків на гірськолижному курорті «Буковель» – таємниця за сімома печатками. Розкрити її автору не вдалося ні на курортному травмпункті, ні в Яремчанській міськлікарні, ні в місцевій прокуратурі.

Інформація, яку я почув безпосередньо від туристів, шокувала: у день (у пік сезону) на гірськолижному курорті «Буковель» травмується від 180 до 200 осіб. Повірити в це було складно, отож за роз'ясненнями я насамперед звернувся в курортний травмпункт.

«Гіпсовий» конвеєр

Травмпункт – не велика, схожа на готельний котедж дерев'яна колиба, біля якої стоять автомобілі «швидкої допомоги». Заходжу всередину і потрапляю в ... військово-польовий лазарет. У приміщенні більше як десяток пацієнтів - перебинтованих, загіпсованих, заліплених пластиром – із синцями, вивихами, переломами, черепно-мозковими травмами. Тут же їхні друзі й родичі, рятувальники, нервові заклопотані лікарі.

Час від часу медики спішно виходять на вулицю. Найчастіше, щоб вилити біля неприбраної кучугури снігу залишки гіпсового розчину або зустріти чергову «ак’ю». Так називають санки для транспортування постраждалих в горах ...

Повідомити що-небудь про кількість травмованих туристів лікарі і рятувальники навідріз відмовилися. Мотив – «це конфіденційна інформація». Вдається лише довідатися, що в травмпункті туристам безкоштовно надають першу медичну допомогу – роблять рентген, накладають, якщо потрібно, гіпс. Після цього більшість із постраждалих роз'їжджаються по домівках. Якщо травми серйозні, то людей доправляють або в Яремчанську центральну міську лікарню, або в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню.

Біля травмпункту я прочергував близько години. За цей час нарахував дев'ять спеціальних санок. Всі «ак’ю» були з «пасажирами».

Що розповіли в лікарні?

В Яремчанській міськлікарні поталанило поспілкуватися із заступником головного лікаря з лікувальної частини Василем Йосипчуком.

«Кількість туристів, яких до нас везуть з «Буковелю», зростає з року в рік. Велике навантаження постійно лягає на «швидку допомогу» і травматологічне відділення. За сьогодні, наприклад, ми вже «маємо» трьох пацієнтів з черепно-мозковими травмами. Слава Богу, що пошкодження не важкі. Інакше травмованих довелося б везти в обласну клінічну лікарню. У себе ми їм допомогти не можемо, відділення нейрохірургії в нашій лікарні немає», – розповів медик.

І далі: «Причини нещасних випадків різні. Зокрема, постраждалі розповідають про дуже велике скупчення людей на гірських схилах. У такій ситуації туристи, які погано катаються на лижах, під час спуску часто збивають на великій швидкості всіх, хто трапляється на їхньому шляху, – і дорослих і дітей. На початку січня на «Буковелі» одночасно травмувалися троє туристів з Києва – хлопець з дівчиною і молодий чоловік, який на них наїхав. Дівчина дістала важку черепно-мозкову травму – горе-лижник коліном вибив у її голові діру. Дівчина вижити, а винуватець трагедії помер в обласній клінічній лікарні.

За словами яремчанських медиків, з початку року, з приводу травм отриманих на «Буковелі», на пункт «швидкої допомоги» звернулося більше як 400 туристів (третина з них були прооперовані).

Прокурор звинувачує туристів

Прокурор Яремче Віктор Мартинюк розповів, що безпеці туристів адміністрація «Буковелю» приділяє досить багато уваги. Гірськолижні траси на курорті поділені за ступенем складності і позначені відповідними кольорами: сині – для початківців, червоні – для досвідчених лижників, чорні – для професіоналів та експертів.

Адміністрація також чітко визначила правила поведінки на гірськолижних трасах. Туристам цю інформацію регулярно оголошують по радіо, відповідні оголошення вивішені на стендах біля підйомників. За дотриманням цих правил на гірських схилах стежать лижні патрулі.

Високий рівень травматизму прокурор пояснив недисциплінованістю самих відпочивальників, які порушують правила безпеки перебування на гірськолижних трасах, переоцінюють свої можливості. За його словами, «в 90% випадків люди падають самі».

Таким ж причинами здебільшого пояснюються і смертельні випадки. Такі трагедії на «Буковелі», на жаль, стаються щороку. Ян авторові вдалось з’ясувати, з початку нинішнього сезону (з листопада 2010 року до сьогодні) на курорті від травм загинуло четверо туристів.

Пляшка «Хортиці» «для хоробрості»

Туристи (автор поспілкувався з десятками відпочивальників) стверджують інше. На їхню думку, в зростанні травматизм і загибелі людей насамперед винні власники «Буковеля», які у гонитві за надприбутками приймають на курорті неконтрольовану (з погляду безпеки) кількість людей. Кажуть, що встановлені на курорті підйомники працюють на максимальних швидкостях, внаслідок чого на гірських схилах нагромаджується велика кількість лижників. При цьому пропускна здатність гірськолижних трас навмисне ігнорується.

... Перед від'їздом до Львова вирішив випити кави в курортному кафе. Сусідами по столу були туристи з Чернівців – троє студентів з пляшкою «Хортиці». Горілку вони пили «для хоробрості» – щоб не було страшно кататися на лижах.

Дивлячись на них, згадав прокурорську розповідь про туристів-порушників, тих, що «падають самі». Однак, вийшовши на вулицю, звернув уваги, на рекламні плакати. «Хортиця» «дивилася» звідусіль (з кожного видного місця) – з будівель, мостів, торгових наметів і навіть зі стенду із зображенням схеми гірських схилів ...

Віктор Корнієнко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ