Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

З підручників історії України зникнуть УПА та герої Крут

Міністерство освіти України планує внести зміни до підручникаісторії України для п'ятого класу, які передусім торкаються політики Росії в Україні. Про це в інтерв'ю Українській правді розповів автор книги для 5 класу "Вступ в історію України" Віктор Мисан.

Як повідомив історик, МОН вилучало з підручника: героїв Крут; Українських січових стрільців; визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни; суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття.

Також Мисан повідомив, що за розпорядженням влади він скоротив інформацію про Українських січових стрільців. Всього таких пропозицій було в межах 20.

«Значна частина цих оцінок торкалася російської політики в Україні.Втручання в авторський текст почалося з матеріалів, де описані часи Хмельниччини. Більшість міністерських рекомендацій пов'язана з формуванням декілька іншого, неагресивного образу нашого східного сусіда - Росії. Наприклад, в параграфі «Гетьманщина» в абзаці «На півдні запанували турки і татари. На заході здійснювали розправу поляки. На сході на Гетьманщину наступали російські урядовці» пропонувалося прибрати останню пропозицію», - повідомив історик.

«Найбільш вражаючою стала пропозиція відносно параграфа «24. Війна». Я повинен був замінити фото Романа Шухевича на Сидора Ковпака і написати, що загони УПА воювали проти радянських військ і партизан. А те, що вони воювали і проти нацистів, - викинути»! - додав Мисан.

«Це уперше з 1995 року мені як авторові вказують, що писати, а чого не писати. За 15 років співпраці з видавництвами, Міністерством освіти і науки України ніхто не дозволяв собі подібного», - обурився автор підручника.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ