Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

10 замків Львівщини об’єднають у Державний заповідник «Галицька корона»

10 замків Львівщини будуть об’єднані у державний історико-архітектурний заповідник «Галицька корона». Про це на прес-конференції сьогодні, 9 липня, заявив заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький.

За його словами, Львівської ОДА звернулася до Президента України про передачу усіх замків під егіду Мінрегіонбуду і створення на базі Жовківського замку державного заповідника«Галицька корона». Сьогодні відповіднідокументи вже подано до Кабінету Міністрів України. Вони перебувають на розгляді Мінрегіонбуду.

Об’єднання замків дозволить розв’язати проблему їх фінансування, а також забезпечить ефективне використання грошових та людських ресурсів. «беручи до уваги брак державного фінансування, одним із механізмів залучення коштів у цю сферу є концесія, через яку ми можемо вивести замки із плачевного стану», – пояснив Володимир Губицький.

На Львівщині на обліку перебуває 10 замків: Бродівський, Добромльський, Жовківський, Золочівський, Львівський, Олеський, Свірзький, Старосельський, Підгорецький та Поморянський. Більшість із них перебувають у незадовільному та аварійному стані.

На цей рік у Програмі соціонально-економічного розвитку області (на виконання Угоди, підписаної між Львівською ОДА і Кабінетом міністрів) на реконструкцію замків заплановано 14,5 млн грн із Державного бюджету. Вже є розроблена проектно-кошторисна документація. Окрім цього, з Держбюджету області виділено 5 млн грн на реконструкцію сакральної спадщини, зокрема, дерев’яних церков. «Сьогодні ми готуємо листи про забезпечення фінансування цих об’єктів», - заявив заступник Львівської ОДА.

Під час прес-конференції Володимир Губицький також повідомив, що коли проходило зібрання Ради регіонів на Львівщині голова Львівської ОДА Василь Горбаль подав ідею створення всеукраїнського благодійного фонду з охорони культурної спадщини Львівщини. Мова йде про фонд, який би мав наповнюватися коштами державного бюджету та благодійними внесками, – для фінансування аварійних пам’яток культури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ