Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Шуфрич має перепросити росіян за поведінку у Львові, – «Русский блок»

Міністр МНС України Нестор Шуфрич має попросити вибачення у росіян України або піти у відставку. Про це «Новому Регіону» заявив лідер партії «Русский блок» в Харківській області Геннадій Макаров, коментуючи випадок у Львові, коли Шуфрич вимагав від доповідача перейти з російської на українську мову, покликаючись на те, що почав розмову саме українською.

«Особисто мені була симпатична постать Нестора Шуфрича як борця з «помаранчевим режимом». Але повідомлення зі Львова, де Нестор Іванович двічі зупиняв доповідача, з вимогою говорити українською, мене вразили. Причому аргумент, який висунув міністр, викликає не менший подив. Шуфрич послався на те, що його хтось учив, що, якщо з тобою привіталися українською, то ти маєш говорити з цією людиною українською. Але міністр - фігура політична, до того ж, державний службовець, тому ці вимоги цілком відносяться до самого Шуфричу що стосується російської або української мови. Але вимагати від інших говорити українською в публічному місці він може, тільки порушивши Конституцію України: ст.10. «Вільний розвиток російської мови», ст.24 «заборона на обмеження за мовною ознакою». Вільне використання російської мови означає використання її без обмежень, перешкод, заборон, навіть такої відомої людини як Нестор Шуфрич», - сказав співрозмовник агентства.

«Публічно заборонивши Павлу Цепкову доповідати російською мовою, Шуфрич продемонстрував: 1. Зневагу до конституційних прав російськомовних громадян України, яких, за даними американського інституту Геллапа, налічується 83%; 2. Зневагу до громадян, які зробили президентом України Віктора Януковича, проголосувавши до всього іншого і за державний статус російської мови, який він обіцяв запровадити після свого обрання. І що ж ми бачимо? Міністр, член команди президента, публікно показує приклад дискримінації за мовною ознакою. Причому робить це двічі», - обурився Макаров.

«Я відношу ці події до невдалих спроб напрацювання національної ідеї, що об'єднає Схід України і Галичину. Але запевняю Вас, Нестор Іванович, що об'єднати Україну на основі дискримінації російського і російськомовного населення вам більше не вдасться. Своїм демаршем ви образили все російське населення, яке привело до влади Віктора Януковича, Партію регіонів, і вас особисто. Ми, росіяни України, глибоко переконані, що, якщо політик або партія не бореться за державний статус російської мови, або хоча б публічно не засуджує сформовану систему з дискримінації російського населення, то він не виражає волю більшості населення України. Від такої партії і від таких політиків нам не слід очікувати поліпшення в інтересах більшості народу», - вважає представник «Русского блока».

За словами Геннадія Макарова, тепер перед Нестором Шуфричем вимальовуються три шляхи, щоб гідно вийти з цієї ситуації: перейти в «помаранчевий» політичний табір, наприклад, у БЮТ; публічно попросити вибачення за порушення Конституційних прав перед Павлом Цепковим і перед усіма російськомовними громадянами України; піти у відставку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ