Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У французькому Санлісі освятили церкву, придбану на кошти української громади

Українська Єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком), президентом Українського католицького університету, придбала церкву у Санлісі (45 км від Парижа) поpуч з Абатством святого Венсана, яке заснувала королева Франції Анна Ярославна у 1060 році. Учора, 16 листопада, двері новопридбаного храму відкрили для усіх. Тут відслужили урочисту Архиєрейську Літургію. На урочистості приїхало багато українців. Взяв участь у спільній молитві і міський голова Львова Андрій Садовий, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Ми придбали церкву в Санлісі, королівському містечку, у якому мешкала Анна Ярославна, відома в світі як Анна Київська, королева Франції. Цим церковним і юридичним актом ми засвідчили, що джерела української християнської європейської традиції живі та життєдайні», - розповів владика Борис (Ґудзяк).

Він також зазначив, що церква буде носити ім’я страстотерпців Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни.

«Церква є з тесаного каменю, в структурно дуже доброму стані. Вона має також великі підземелля, у яких є катакомби з римських часів. Будівлю буде розділено на дві частини – каплицю та культурний  центр, метою останнього буде представити Україну в контексті європейської історії і культури. Це символічно, адже саме Анна Ярославна стала першою з України, яка була зафіксована в європейській історії», - наголосив владика Борис (Ґудзяк).

Сьогодні, 17 листопада, українці зможуть взяти участь у поминальній Архиєрейській Літургії в Соборі Паризької Богоматері, щоб спільно помолитися за жертв Голодомору.

«Ми згадаємо як мучеників, так і жертв Голодомору. Ми покликані плекати певність про своє майбуття, життєдайно стверджувати свою гідність – не коштом інших, не наперекір комусь, а просто тому, що вона правдива. І цю правду пережити нам сьогодні дано», – зазначив владика Борис (Ґудзяк).

Довідка

Саме у Санлісі в XI столітті мешкала донька Ярослава Мудрого. З листопада ця церква функціонує як храм УГКЦ, при якій діятиме культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру та розвивати українсько-європейську співпрацю.

Церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади. За попередніми підрахунками на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів США, адже церква вже майже століття не діяла як храм, а була в приватній власності. 

Фото - istpravda.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ