Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Омбудсман здійснив повторний візит без попередження до Львівського СІЗО

6 листопада Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська разом із працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму та громадським монітором дотримання прав людини в місцях несвободи Тарасом Гаталяком здійснили моніторинговий візит до Львівського слідчого ізолятору. Про це повідомив сам Тарас Гаталяк, голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Головна мета візиту полягала в аналізі стану виконання рекомендацій Уповноваженого, наданих за результатами попереднього візиту, який відбувся 2 квітня цього року.

Встановлено, що на виконання попередніх рекомендацій Уповноваженого керівництвом установи розпочато ремонтні роботи у приміщеннях збірного відділення та камерах для тримання жінок, виведено з експлуатації камерні приміщення 2 поста, які за своїм розміром, відсутністю будь-якого денного світла, нічного освітлення, притоку свіжого повітря не відповідали мінімальним вимогам національного законодавства та Європейських пенітенціарних правил.

За підтримки Львівської обласної ради та швейцарської благодійної громадської організації «Ведмідь і Лев» реставровано міжобласну лікарню для засуджених при Львівському слідчому ізоляторі з онкологічним профілем лікування, придбано необхідне діагностичне та лікувальне обладнання, відремонтовано операційне відділення.

Під час візиту також були проведені конфіденційні бесіди з жінками, які утримуються в цій установі, неповнолітніми та засудженими до довічного позбавлення волі.

У ході бесід із неповнолітніми особами надійшли непоодинокі скарги на неналежне поводження з боку працівників міліції під час досудового слідства, зокрема щодо проведення допитів без участі адвокатів та законних представників, застосування насильства, тримання протягом тривалого часу у не пристосованих для цього приміщеннях.

Узяті під варту особи висловили побажання щодо спрощення порядку листування в слідчому ізоляторі, реалізації у повній мірі права на вільний вибір лікаря, необхідності термінового поліпшення умов перебування у конвойних приміщеннях районних судів міста Львова та апеляційного суду області.

В ході моніторингу було встановлено, що в окремому блоці тримаються близько сорока осіб, яких засуджено до довічного позбавлення волі, що, на думку Уповноваженого, є грубим порушенням законодавства, адже СІЗО не є установами виконання покарань. У цих установах неможливо забезпечити у повному обсязі реалізацію низки прав цієї категорії осіб, зокрема права на працю, телефонні розмови без обмежень, належне медичне забезпечення.

Ця проблема є системною для України, адже практика тримання осіб, які засуджені до довічного позбавлення волі, у слідчих ізоляторах є поширеною й в інших регіонах, а відтак потребує вирішення на державному рівні.

Крім того, Уповноважений звернула увагу керівництва слідчого ізолятору та управління державної пенітенціарної служби у Львівській області на необхідність продовження роботи з приведення умов тримання ув’язнених до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів, належного обладнання медичної частини слідчого ізолятора, інфекційного ізолятора тощо.

Звіт за результатами візиту з відповідними рекомендаціями найближчим часом буде направлений до центральних органів виконавчої влади та Генеральної прокуратури для вжиття відповідних заходів реагування.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ