Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Грім і блискавиці "УДАРу" та "Свободи". Фоторепортаж

Учора, 17 вересня, депутати Львівської обласної ради зібралися після літніх канікул на пленарне засідання. Однак один за одним депутати не скучили. В залі витала невидима напруга, яка час від часу іскрила спалахами суперечок.

За час пленарного засідання чітко простежувалося кілька ліній конфронтацій між депутатськими фракціями. Найбільші блискавиці витали між УДАРом та «Свободою».

«Батьківщина» поводилася тихо, Партії регіонів майже не було чути.

Проспівавши Державний Гімн та відкривши сесійне засідання традиційним вітанням тих, у кого влітку було уродини, зал суттєво спорожнів. Хтось зник у кулуарах ради, хтось пішов викурити цигарку з колегами, а дехто - на каву до найближчої кав’ярні.

Під час формування порядку денного із 40 питань стало 54. Депутати вносили питання та звернення з голосу.

Їх колега Михайло Задорожний навіть обурився, що не годиться вносити до порядку денного питання, попередньо не розглянувши їх на профільних комісіях.

Після цього була депутатська розминка. Як і слід було очікувати, «дуже важливе» читали дуже довго. Депутатські «плачі Ярославни» тривали аж до полудня. УДАР виспівував про саміт у Вільносі та «демонстрацію європейськості». «Свобода» плакалась про політичні репресії та про брехливі, продажні, олігархічні ЗМІ. Наголошуючи при цьому, що до журналістів жодних претензій не мають.

Все це чемно вислуховував голова Львівської ОДА Віктор Шемчук, який саме повернувся із відпустки.

Перші блискавиці ворожнечі спалахнули в сесійному залі ще під час формування порядку денного. Голова Львівської обласної Петро Колодій зачитав лист від Львівської ОДА про заміну доповідачів. «Заміна доповідачів» мала б відбутися по тих питаннях, де інформувати мав голова Львівської ОДА. Думки депутатів розділилися – одні тактично промовчали, а інші почали висловлювати своє обурення.

Депутат від НРУ Олександр Ганущин заявив, що сенсу слухати заступників чи голів департаменту немає, а якщо голова доповідати не може, то слід питання перенести.

Сам же Віктор Шемчук, не здався спантеличеним такою постановкою питання. Він подав невербальний знак того, що якщо треба доповідати, то він буде доповідати. Зрештою, з такою швидкістю, як депутати розглядають питання на сесії, можна не те, що до виступу підготуватися, а й цілий трактат написати.

Голова бюджетної комісії Ярослав Качмарик, дещо завуальовано заступився за ініціативу Львівської ОДА і заявив, що питання інформацій взагалі незрозуміло сформульовані. Він зазначив, що з таким формулюванням депутати не второпають про що йдеться, а що вже говорити про доповідача?

Словом, прохання Львівської ОДА депутати не підтримали.

Перша суперечка між УДАРом та «Свободою» зчинилася після того, як голова комісії контролю за виконанням програм Оксана Юринець внесла до порядку денного питання про заслуховування інформації про комунальні підприємства облради, про «Львів-ТБ» та газету «Львівщина».

Пізніше, під час виступу з трибуни, голова комісії бюджету Ярослав Качмарик дорікнув Юринець у досить різкій формі: «Треба слухати виконання державних програм, а вона вчепилася до комунальних підприємств, яким треба допомагати, а не слухати коли хочеш!»

Пізніше, УДАР і «Свобода» знову посварились. Цього разу за художницю, яка малювала ілюстрації до творів Шевченка.

Оксана Юринець після літа показала нову зачіску.

Оксана Юринець озвучила питання "Про підготовку та відзначення 90-річчя від дня народження Софії Петрівни Караффи-Корбут" і це викликало обурення у свободівця Ярослава Кравченка. За його словами, такі заходи треба проводити, але «не треба це перетворювати на піар однієї політичної сили».

На захист Юринець став її колега по фракції Олесь Старовойт. Коли вони зійшлися із Кравченком на критично близьку відстань, усі завмерли в очікуванні депутатської бійки, але не судилось...

Далі естафету перейняв депутат Ганущин. Він озвучив звернення до Комітету ВРУ з питань екологічної політики щодо внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Депутати звинуватили колегу, у тому, що він лобіює право олігархів на елітні полювання. Сварки та суперечки тривали довго, відтак, депутати домовились розглянути це питання ще раз. Все це зайняло десь 40 хвилин дорогоцінного робочого часу депутатів.

Єдиною мудрою людиною в цьому випадку був депутат Пилип Пилипенко.

«Шкода, що я не зафіксував точно, о котрій ми почали це розглядати. Колеги, це звернення не варте виїденого яйця! Будьмо відверті, такі звернення ігноруються і не враховуються. Про що ми зараз стільки часу говоримо?», - наголосив він.

Ще одну дискусію в сесійній залі спровокувало важливе питання «автозаку» для СБУ.

Для чого СБУ автозак, який мають придбати за кошти місцевого бюджету, розповів перший заступник голови Львівської облради Василь Пісний. Він, як колишній силовик, популярно пояснив депутатам цільове призначення цього  транспортного засобу, відштовхуючись від оперативних заходів СБУ.

Під шквалом депутатських запитань помічник начальника управління з координації антитерористичних заходів УСБУ у Львівській області В. Бержинський зазначив, що покличе в управління усіх депутатів, щоб ті побачили, як працюють камери спостереження та як моніториться ситуація у Львові. Депутати почали голосно сміятись.

Ярослав Качмарик запитав у представника СБУ: «А чому це має фінансуватися з обласного бюджету? Держава що, коштів не виділяє?».

В. Бержинський зізнався, що кошти виділяються не в достатній кількості.

«То так і кажіть», - сказав Качмарик.

Голова фракції "Свобода" Андрій Холявка.

Наступник «чарівний пендель», щоправда заочно, отримав міський голова Львова Андрій Садовий. Мер Львова ще жодного разу не приходив до обласної ради, коли депутати області слухали питання про долю Грибовицького сміттєзвалища.

Голова комісії екології Олексій Балицький розповів депутатам про свій похід на сесію Львівської міської ради і як міський голова Андрій Садовий перекладав усю провину за ситуацію у Грибовичах на Львівську обласну раду, на Львівську ОДА, а від нього наче і нічого і не залежить.

Цього разу замість себе по «чарівний пендель» Садовий відправив директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Юрія Голеця. Однак, тому навіть не вдалося вийти за трибуну, бо слухати його ніхто не захотів.

Ганна Костюк не називає себе депутатом від "Батьківщини" під час виступів.

«Хай Садовий прийде до нас і все відверто скаже. Хай не боїться. Там, у себе на сесії, він герой говорити, а хай прийде сюди», - заявив Балицький.

Питання про ситуацію із закриттям полігону в Грибовичах перенесли на наступне пленарне засідання. Депутати сподіваються першим питанням заслухати саме інформацію від Садового.

Завершення ж дня було не менш феєричним, аніж його початок.

Коли депутати вже дрімали у своїх кріслах слухаючи нудні цифри, показники та прогнози залом прокотилася чутка – Віктор Шемчук написав заяву на звільнення.

Усі почали перешіптуватись та показувати один одному новину в Інтернеті.

Сам Віктор Вікторович у цей час разом із депутатами перебував у сесійній залі.

Шемчук читає новину про свою заяву.

Коли чутка докотилася і до нього він підхопився та попрямував до журналістів в надії з’ясувати, хто ж той жартівник, який підняв на вуха усю сесійну залу за лічені хвилини. Саме Віктор Шемчук пояснив, що ніяких заяв не писав і взагалі не знає звідки таке взяли. Тож усі вирішили, що це звичайне непорозуміння та заспокоїлись.

До завершення робочого дня залишалося 5 хвилин. Робота більше не йшла депутатам. Всі почали вигукувати «Все!». Вирішили, що оскільки наступне питання порядку денного вельми сягнисте, то треба завершувати перше пленарне засідання. На тому  і розійшлися до 3 жовтня.

Анна Новик.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ