Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проект «Підземний Львів» засекретили - археологи проти

Цього тижня фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України почали археологічні дослідження в межах реалізації проекту «Підземний Львів». Замовником цих досліджень є Архітектурна майстерня “Симетрія”, яка має до кінця літа підготувати ескізний проект. Про це повідомила прес-служба НДЦ «Рятівна археологічна служба».

"Ми плануємо закласти низку археологічних шурфів загальною площею приблизно 80 м.кв. з метою простежити особливості культурних нашарувань на ділянках їхнього закладання та виявити конструктивні елементи будівель, які були тут раніше. Почали з п’яти шурфів біля решток Високого муру на вулиці Підвальній і на колишній вулиці Зацерковній, поблизу Домініканського собору. Місце розташування решти шурфів наразі визначає проектант, - розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

За його словами, для археологів це передусім можливість з’ясувати досі невідомі деталі з історії Львова, як, наприклад, точне розміщення зацерковного кварталу, який ще існував на початку ХХ ст.

"Нинішні дослідження зовсім не означають, що ми підтримуємо втілення проекту «Підземний Львів» у такому варіанті, як пропонують зараз, і у атмосфері великої таємничості. Можливість реалізації проекту нині викликає більше запитань та сумнівів, аніж дає відповідей. Перш за все, куратори та ініціатори цього проекту мали би дослухатися до думок інших фахівців. До сьогодні на публічних презентаціях підземного маршруту ми скоріше бачили бажання реалізувати цей проект за будь-яку ціну, ніж прагнення до створення чогось унікального та потрібного місту, – говорить Олег Осаульчук.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ