Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська облрада ухвалила заяву до 70-річчя Волинських подій: спекулювати на історії неприпустимо

Сьогодні, 26 квітня, на сесії Львівської обласної ради депутати ухвали рішення "Про українсько-польські відносини в 30-40-их роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Про це повідомила прес-служба Львівс ької обласної ради.

Львівська обласна рада ухвалила звернення щодо Волинських подій

Депутати вирішили звернення з цього приводу скерувати Президентам України та Республіки Польщі, Прем’єр-міністрам України та Республіки Польщі, Голові Верховної Ради України та Маршалкам Сейму та Сенату Республіки Польщі.

Своїм рішенням депутати зобов’язали Львівську обласну державну адміністрацію до 13 травня 2013 року розробити та подати на погодження Львівській обласній раді план заходів із дослідження цих подій та відзначення 70-річчя Волинських подій. За це рішення проголосувало 66 депутатів.

У зверненні депутати наголошують, що нинішній стан українсько-польських відносин є найкращим за всю багатовікову історію сусідства двох народів. Плідна співпраця та взаємна повага, якими характеризується сучасність, у першу чергу, стали можливими завдяки переосмисленню нашими державами доволі непростого минулого.

«Проте останнім часом у Республіці Польщі дедалі виразніше окреслюються спроби зруйнувати позитивні досягнення в наших відносинах, - йдеться у звернені. - Історична тема польсько-українського протистояння в роки Другої світової війни стає предметом гострих політичних дискусій, перетворюючи пам’ять про важке минуле в інструмент, яким руйнується сьогоднішнє порозуміння. Трагічна історія – знову на передовицях польських медіа, її широко обговорюють політики та громадські діячі. При цьому із загального контексту польсько-українського конфлікту вириваються лише події на Волині в 1943 році, аби таким чином формувати тенденційні уявлення про винуватців та жертви. Дійсно, конфлікт між українцями та поляками в той час у цьому регіоні сягнув свого апогею. Але справжнє розуміння подій на Волині 1943 року неможливе без урахування повного хронологічного та географічного контексту».

Депутати наголошують, що безвідповідальні польські політики намагаються здобути політичні дивіденди на пам'яті про важке минуле, висувають та підтримують шовіністичні гасла. Під приводом вшанування жертв конфлікту намагаються засудити діяльність українського визвольного руху в роки Другої світової війни та загалом боротьбу українців за незалежність. Підтвердженням цього слугує внесений на розгляд Сейму Республіки Польща 11 квітня цього року групою послів від Селянської (народної) партії (PSL), яка входить до правлячої коаліції, проект ухвали "У справі геноциду польського населення східних кресів ІІ Речі Посполитої, здійсненого ОУН - УПА". Подібний проект ухвали також ініціюють і в Сенаті Республіки Польща. Автори вищезгаданих ухвал Сейму та Сенату класифікують події на Волині та Східній Галичині як геноцид польського населення, а ОУН-УПА – як злочинні організації.

«Вважаємо, що прийняття таких ухвал Сейму та Сенату Республіки Польща спричинить загострення двосторонніх відносин, а окремі положення посягають на державний суверенітет України та носять ознаки територіальних претензій», - наголошують депутати.

«Без сумніву, українці та поляки мають віддати належну шану всім загиблим у роки кривавого протистояння. Але жодна із сторін не має права вимагати, аби це відбулося коштом засудження властивого кожному народові прагнення до волі. Заради спільного добросусідського майбутнього ми повинні пам'ятати героїчні і трагічні сторінки нашого минулого, але разом з тим розуміти, що наші погляди на це минуле можуть відрізнятися. Адже ми по-своєму можемо оцінювати одні й ті ж події, особливо, якщо вони стосуються минулих конфліктів. Взаємна повага до цієї різниці в оцінках і поглядах на історію є запорукою розвитку рівних партнерських засад у сьогоденні та майбутньому», - йдеться у зверненні.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ