Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

28 березня - річниця від дня народження творця "Націократії" Миколи Сціборського

Саме Житомир став колискою творця одного з найвизначніших ідеологічних здобутків всього українського народу, творця "Націократії" – Миколи Сціборського. Народився він 28 березня 1898 року в сім'ї чиновника. Освіту теж здобував у Житомирі – у Першій чоловічій гімназії (сьогодні –Житомирський державний університет ім. Івана Франка). Та мирне життя було перерване Першою світовою війною. В боях Микола Сціборський виказував неабияку хоробрість, неодноразово нагороджувався за мужність та відвагу, був двічі поранений. ҐПро це пише прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

Падіння російської монархії 1917 року Сціборський сприйняв з ентузіазмом і одразу ж розпочав підготовку українських національних військових підрозділів у своєму полку. В листопаді того ж року в бою з німцями отруївся газом і був змушений покинути військо. Повернувшись із фронту, він разом з іншими українськими офіцерами приступає до створення армії Української Народної Республіки. Працюючи при військовому міністерстві й часто буваючи на урядових засіданнях, Сціборський бачить анархію, породжену недалекоглядністю та м'якотілістю тодішнього керівництва Центральної Ради.

Встановлення Гетьманату Павла Скоропадського Микола Сціборський зустрічає з великими надіями, вважаючи що професійний військовий зможе відновити в країні дисципліну та порядок. Та його надії розбиваються: гетьман повертає землі поміщикам, не зважаючи на селян, залучає до управління державою людей, позбавлених патріотизму. Останньою краплею стала переорієнтація гетьмана на Росію. Сціборський послідовно виступав противником будь-яких федеративних зв'язків із Росією. Він приєднався до Республіканської армії, що виступила проти гетьмана. Пізніше Сціборський займає відповідальні посади в Армії УНР і навіть бере участь в осінній кампанії. Його разом із рештками війська інтернують у Польщі. Навчаючись в Українській господарській академії в Подєбрадах, Микола Сціборський 1929 року отримав диплом інженера-економіста.

1925 року Микола Сціборський став одним із лідерів Легії Українських Націоналістів – організації, яка пізніше стала співзасновницею ОУН. Сам Сціборський став заступником Голови Проводу ОУН полковника Євгена Коновальця. В еміграції він засновує українські часописи націоналістичного спрямування. Микола Сціборський був одним із творців солідаризму, й найбільшим його здобутком у цьому напрямі є "Націократія". 1939 року за дорученням Андрія Мельника він розробив проект Конституції України. Після початку Другої світової війни Сціборський у складі похідної групи ОУН-Північ повернувся в Житомир. Тут 30 серпня 1941 року Сціборського та його побратима Омеляна Сеника було вбито.

Рука вбивці перекреслила життя Миколи Сціборського – полковника Армії УНР, ідеолога українського націоналізму та вірного сина свого народу. Проте досі нікому не вдалося перекреслити його ідеї, які несуть у серцях сотні тисяч синів та дочок України.

"28 березня – день народження Миколи Сціборського. Ми пишаємося тим, що з нашим містом пов'язана доля великого українця. Все своє життя він присвятив боротьбі за Велику Україну. Безперечно, його самовідданість та самопожертва є гідним прикладом для сучасників. За час совєцької влади ім'я Сцібоського не згадувалося в підручниках з історії та наукових працях. Сьогодні, маючи незалежну Україну, Миколу Сцібоського та сотні інших героїв має бути гідно вшановано та змістовно вивчено. Це станеться тоді, коли в Україні нарешті буде українська влада, що пишатиметься власною історією та героями. Діяльність свободівців, безперечно, наближає Україну до встановлення соціальної та національної справедливості, до тієї держави, за яку боролися Сціборський та тисячі українських героїв", – зазначив голова Житомирської обласної організації ВО "Свобода" Сидір Кізін.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ