Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Податок на нерухомість: хто і за що платитиме, і в яких розмірах

З 1 січня цього року набула чинності стаття 265 Податкового кодексу України, яка регламентує порядок обчислення і сплати податку на нерухомість. Ця стаття визначає, що податок на нерухомість сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. Повідомила Прес-служба Держпідприємництва України.

Не підлягають оподаткуванню: квартири, площа яких не перевищує 120 кв.м. і житлові будинки площею до 250 кв.м., садові та дачні будинки, нерухомість, яка належить багатодітним та прийомним сім'ям, які виховують 3-х і більше дітей, гуртожитки, об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад, об'єктижитловоїнерухомості,якірозташованів зонах відчуження та безумовного відселення.

Стаття 265 ПКУ може застосовуватися один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

У разі наявності у громадянина декількох об’єктів нерухомості, відповідно до закону, він звільняється від сплати податку за один об'єкт за вибором, а за другий він платить податок в повному обсязі.

Ставки податку на нерухомість встановлюються сільськими, селищними або міськими радами у межах розмірів, зафіксованих Податковим кодексом.

Зокрема, рішенням Київської міської ради від 23.06.2011 року
№ 242/5629 затверджено "Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Києві". Згідно з цим документом ставка оподаткування за 1 кв. м житлової площі становить: для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, і будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. м, 1% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року; для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м, і будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м, - 2,7%.

Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості, які знаходяться увласності фізичних осіб, проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості.

Звіт надається один раз на рік .

Згідно зазначеної статті ПКУ, податкове повідомлення-рішення громадянин отримає до 1 липня звітного року, а обов'язок по сплаті цієї суми настає протягом 60 днів з дня вручення повідомлення - рішення. За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачені штрафні санкції.

При затримці сплати до 30 днів сума штрафу складе 10%, понад 30 днів - 20%.

Юридичніособисамостійно обчислюють сумуподатку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають органу державноїподатковоїслужби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію за встановленою формою.

Юрособі нарахований податок необхідно буде сплачувати щоквартально авансовими внесками до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ