Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівські чиновники залюбки "катаються" закордон - коштом бюджету і не тільки

На триденну поїздку голови Львівської обласної ради до Ватикану з обласного бюджету було витрачено понад 9 тис. грн. Куди і за який кошт їздили голова Львівської ОДА та його заступники, – таємниця. Про це йшлося учора, 27 вересня, під час засідання Львівського прес-клубу.

Керівник медіапроектів прес-клубу Роман Шостак зробив запити до Львівської ОДА, Львівської облради та Львівської міської ради щодо закордонних відряджень посадовців у 2011-12 роках відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації». Відповіді надійшли з усіх структур, втім, зробити з них якісь висновки про справжні видатки чиновників на закордонні мандрівки досить важко.

Так, приміром, Львівська міська рад подала перелік закордонних відряджень депутатів і виконавчого апарату, однак, не повідомила видатків на кожне з них, лише загальну суму. Львівська облрада надала більш точну інформацію. У її відповіді вказано не лише прізвища посадовців і мету поїздки, а й кому скільки виділили бюджетних коштів. Втім, суми підозріло малі. Що стосується ОДА, то прес-клубу вдалося отримати інформацію про відрядження лише восьми осіб, які працюють  в управлінні з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій.

«Влада приховує від громадськості інформацію про свої закордонні поїздки та витрати на них. Адже з надісланих відповідей виникає враження, що решта працівників ОДА взагалі з кордоном не бувають. Хоча про поїздки керівництва відомо з абсолютно відкритих джерел, ЗМІ», – зауважив Шостак.

Львівська міська рада

Виходячи із відповідей на запит, найбільш активно їздять закордон депутати та посадовці Львівської міської ради. За весь 2011 рік та перші 9 місяців цього року вони загалом здійснили 35 вояжів.

Зокрема, посадовці торік витратили на них 16 тис. 352 грн при запланованих 45 тис. грн. Цього року, – лише 6 тис. 727 грн при запланованих 6 тис. 750 грн.

Водночас депутати Львівської міської ради торік наїздили на 65 тис грн бюджетних грошей, хоча планували витратити 160 тис. грн. На цей рік зарезервували 80 тис. грн, хоча потратили лише 2 тис. 657 грн.

Найбільше пощастило заступникові міського голови з гуманітарних питань Василеві Косіву. Він за 21 місяць перетинав кордон з України коштом міського бюджету 17 разів. Географія поїздок – Польща (Краків, Санок, Ліпнік, Перемишль, Вроцлав, Люблін, Краків), Німеччина (Берлін, Лейпціг, Ешборн), Італія (Мілан), Австрія (Відень), Грузія (Тбілісі).

Місії гуманітарного заступника відповідають його посаді: туризм, транскордонна співпраця, збереження історичної спадщини, культурні конгреси, музейні справи тощо.

Міський голова Андрій Садовий вибирається за кордон рідше, але й географі вояжів мера цікавіша. За неповні два роки він побував у Китаї, Фінляндії, не кажучи вже про ближчі країни Європи. Всього коштом бюджету мер здійснив 8 поїздок.

Приміром, 6-8 лютого цього року Садовий побував у Лондоні, де брав участь у зустрічі з питань підготовки до Євро-2012. На початку травня відвідав Тель-Авів під час щорічної конференції мерів з безпеки міст. А уже 7-8 червня очільник Львова разом з іншими міськими головами та президентами України і Польщі перебував у сусідній країні, щоб спостерігати за відкриттям єврочемпіонату з футболу у ВІП-ложі Народового стадіону у Варшаві.

Щойно відшуміло Євро-2012, Андрій Садовий навідався до італійської Пескари, де проводив переговори щодо вибору та можливого придбання обладнання для виготовлення залізобетонних виробів. 28 серпня з цією ж метою міський голова подався до столиці Фінляндії Гельсінкі.

На початку вересня Андрієві Садовому пощастило тиждень провести у Китаї. Разом з керівником адміністрації міського голови Олегом Березюком він навідався до Шанхаю та Нанкіна для представлення Львова під час Світової виставки історичних міст та для участі у форум мерів.

На рахунку заступника міського голови з питань інфраструктури Володимира Шевчука чотири закордонні поїздки: Польща, Франція, Румунія, Литва. Дві з них, до Франції та Литви, пов’язані з проблемою львівського сміття. В останній чиновника супроводжував голова комісії екології Львівської міської ради Євген Білінський.

Також за цих два роки відбулося і 5 депутатських закордонних відряджень. Якщо мер та його заступник їздять переважно поодинці, то депутати – групами по двоє-троє. А у лютому минулого року 20 міських обранців подалися до Вроцлава для обміну досвідом та зміцнення зв’язків. Загалом же поїздки міських депутатів переважно мають культурний та представницький характер: фестивалі, дні міста (Кутаїсі), відвідини міст-побратимів.

Якщо перевезти вояжі у цифри, то виходить таке. Торік один день закордонного вояжу міському голові або ж його заступникові обходився приблизно у 270 гривен. Цього року – приблизно 137 гривень.

Депутати в 2011 році витратили на чотири поїздки (Польща, Бельгія, Грузія, Литва), нагадаємо, 65 тис. 862 грн. Відтак, один день закордонного відрядження одного депутата обійшовся міському бюджету приблизно у 590 грн. Цього року, знову ж таки нагадаємо, обранці витратили на закордонні візити лише 2 657 грн. За ці гроші депутати Луців, Галайко та Варемчук взяли участь у фестивалі української культури «Калина» в сербському місті Нові Сад.

«Ми вдячні Львівській міській раді та обласній за надану інформацію, але вони не подали даних по витратах на транспорт та види транспорту, проживання, харчування тощо. Такі суми наводять на думку, що нам подали лише витрати на добові, а посадовці їздять або за свої гроші, або коштом приймаючої сторони», – зауважив Роман Шостак.

Львівська облрада

На закордонні відрядження голови, заступників голови та депутатів Львівської обласної ради за минулий рік та перші 9 місяців поточного року витрачено 25 тис. 355 грн бюджетних коштів. При цьому зарезервували набагато більше: майже 73 тис. грн торік і близько 102 тис. грн цього року.

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич перетинав кордон України 7 разів. Його перший заступник Петро Колодій – 6, заступник Валерій П’ятак – 4 і по одному разу депутати Остап Стахів, Святослав Шеремета та Ярослав Кравченко. Разом чи поодинці вони відвідали Польщу, Австрію, Угорщину, Ватикан, Литву, Словаччину.

Приміром, голова обласної ради три дні перебував у Ватикані, брав участь у акції «Українське різдво». Поїздка обійшлася бюджету області у 9 тис. грн. Шестиденне відрядження до Відня для вивчення можливостей співпраці з австрійською столицею обійшлися платникам податків у 1 108 грн. Водночас триденне перебування у місті Свидник (Словаччина) вартувало лише 284 грн. Такі ж скромні видатки і на інші поїздки голови облради. Тобто, знову ж таки, напрошується висновок, що вони, ці поїздки, відбувалися або його власним коштом, або коштом тих, хто запрошував.

З 15 по 18 серпня цього року делегація у складі Олега Панькевича і депутатів Святослава Шеремети та Ярослава Кравченка перебувала у литовському місті Каунас. Представники Львівщини вивчали можливість співпраці у сфері культури та вшанування історичної пам’яті а також взяли участь у відкритті меморіальної дошки Євгенові Коновальцю. Поїздка вартувала 4,1 тис. грн.

Найдорожча поїздка першого заступника голови облради Петра Колодія обійшлася бюджету області у 3 тис. 252 грн. Саме стільки було витрачено за чотири дні перебування його у Варшаві з метою участі у засіданні українсько-польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва. Найбільші видатки заступника Валерія Пятака – 1 267 грн. Цим коштом він два дні перебував у Жешуві на зустрічі з керівництвом Підкарпатського воєводства.

Львівська ОДА

Як уже було сказано вище, у Львівській ОДА не надали інформації про закордонні поїздки голови, його заступників, начальників управлінь. «Протягом  2011 та 2012 року кошти на відрядження за кордон не передбачалися та не  виділялися», – йдеться у відповіді за підписом чомусь директора Державного архіву Львівської області. Аналогічна інформація надійшла і від керівника апарату Івана Груника.

Також прес-клуб отримав відповідь з управління культури і туризму. У ній був поданий список з восьми осіб, які виїжджали за кордон, однак, йдеться в документі, всі поїздки були здійснені коштом приймаючої сторони.

Підготувала Ірина Курус.

У матеріалі була використана інформація, надана Львівським прес-клубом. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ