Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Цього року ціни на квартири у Львові не зростуть – прогноз ріелторів

На ринку нерухомості Львова цього року зростання цін не очікується. Такий висновок можна зробити за результатами опитування представників агентств з нерухомості, яке провело Гал-інфо.

Зокрема, за словами директора агентства «Вежа» Ігоря Крижанівського, тогоріч найбільший попит був на однокімнатні квартири – за 35 - 40 тис. доларів та двокімнатні – за 40 - 60 тис. доларів. Найдорожче квартири цінилися у центрі та у паркових зонах – біля Погулянки, Стрийського парку, Шевченківського гаю тощо. Водночас найдешевше житло пропонувалось у Рясному, Рясному-2 та на Майорівці («хрущовки»).

Ціна продажу коливалась від 1 100 доларів за квадратний метр у «хрущовках» та 1 200 доларів – у «чешках». «Нерухомість на Сихові перестала бути найдешевшою. Через розвинуту інфраструктуру в цьому районі також пожвавився попит на житло», – зазначив Ігор Крижанівський.

Також він наголосив, що тепер у Львові не достатня пропозиція нерухомості. «Наслідком цього стало певне пожвавлення на ринку житла наприкінці 2011 року ( зросло число укладених угод купівлі – продажу). Проте потихеньку ринок прямує до балансу», – розповів Ігор Крижанівський..

До того ж, він додав, що коли рік тому процедура продажу – від дня оголошення квартири до продажу і до самого моменту купівлі – тривала близько місяця, то тепер тягнеться від 2 до 4 місяців.

«Наразі у Львові немає жодного чинника, який би спричинив підвищення цін на нерухомість», – заявив Ігор Крижанівський.

Пожвавлення продаж однокімнатних квартир у центрі Львова наприкінці 2011 року в агентстві «Оберіг» пояснили так: «Люди скуповували помешкання, щоб потім винаймати комусь під час Євро-2012. Був такий собі розгін, але наразі ринок стабілізувався – збільшення чи зменшення цін на нерухомість не очікується».

Представник цього агентства також зазначила, що сьогодні у Львові є мало квартир, виставлених на продаж. «Найчастіше покупці питають про одно-, двокімнатні квартири ціною до 50 тис. доларів. І цікавляться більше вторинним ринком», – зазначили в «Оберізі».

В агентстві розповіли, що в середньому у Львові ціна за один квадратний метр – 1 тис. доларів, у центрі – 1,5 тис. доларів, «водночас що більша площа квартири, то менше ціна за метр». За статистикою «Оберіга», найдешевші квартири у Рясному-2, на другому місті за дешевизною – район вул. Щурата, на третьому – район вул. Новознесенської.

Підтвердили зростання на ринку нерухомості у Львові наприкінці минулого року і в агентстві «Світлиця». «Тепер маємо помітний спад. Думаю, ринок «оживе» з березня», – розповів Гал-інфо представник цього підприємства.

За його словами, найбільшим попитом 2011 року користувались однокімнатні квартири та «малосімейки». «Їх купували для того, щоб потім здавати в оренду».

За статистикою «Світлиці», найдорожче житло у Галицькому районі Львова – від 1 300 до 1 400 доларів за квадратний метр. Водночас «хрущовку» на Сихові оцінюють за 900 доларів за квадратний метр. «Відповідно, на Сихові квартира у 35 квадратних метрів коштує в середньому 35 тис. доларів, а в Галицькому районі за 30 квадратних метрів треба викласти і 52 тис. доларів», – повідомив ріелтор.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ